Šachový klub Ústí nad Orlicí

Chrudimský očistec

Aneb nuda a šeď aneb nula a hněď…

Druhé kolo letošní KP I nás zaválo do Chrudimi, kde jsme se měli postavit domácímu týmu, jednomu z favoritů celé soutěže.

Sestava se i bez absentujícího kapitána Pokyna rodila ze 7/8 pohodlně, zato najít osmého se jevilo jako neřešitelný rébus. Nakonec musel nastoupit Tomáš, který předesílal, že jen v nouzi nejvyšší. Ale osud tomu chtěl tak, že se i náš čerstvý třicátník hlásil v neděli na značkách.

Cesta byla klidná, přivítání v hrací místnosti přátelské a když jsme v rámci uvolněné atmosféry uzřeli sestavu domácích, uvolnění možná trochu ztuhlo, nýbrž sestavu domácích tvořilo prvních šest hráčů ze základu a dva náhradníci z kategorie „za nás by mohl klidně na jedničku“.

Myslím, že s podobnou sestavou by se soupeř neztratil ani ve druhé lize, takže se naše ambice smrskly do kategorie „někdo něco urve“, případně „pokusíme se o zázrak“.
Už od začátku zápasu jsem si lámal hlavu s tím, o kolik ELO bodíků máme na deskách méně. Takže prosím pěkně 2247 ELO bodů v náš neprospěch, tedy v průměru přes 280 na jednoho. Inu, čekal nás průchod očistcem.

Jako první se očistil na sedmé Michal Píše, který místo vývinu pobíhal dámou po desce, až místo jejího uklizení zvolil variantu, kde kvůli vazbě přicházel o figuru a šel od toho. Tohle byla docela rychlá záležitost.

Dále to byl myslím na čtvrté Jirka Píše, jehož partie i pozice se mi na oko docela líbila, byť poté v pozápasovém hovoru Jirka přiznal, že moc neměl na šachovnici místo a vlastně jen čekal, až ho soupeř rozlouskne. Bylo tam něco víc? Já bohužel nevím.

V podobném časovém sledu končil i Tomáš Kodytek na osmičce, kdy jsem si již docela brzy všímal, že to hraje tak trochu na Zdendu (rozuměj pomalu). Kde a jak se partie zlomila v Tomášův neprospěch, jsem bohužel nezaregistroval. Tak jako tak, ani na desce poslední jsme si zářez nepřipsali.

Dalším, který musel spolknout hořkou pilulku prohry jsem byl na šesté desce já. Zahájení jsem docela přežil, ale postupně se to horšilo, byť motor jako finální hrubku vidí až docela logické napadení dámy někde po 20. tahu. Bohužel jsem nedohlédl, že dáma může zůstat stát, jelikož po jejím sebrání již nepůjde zastavit postouplého pěšce. Takže ani u mě překvapení.

Poté byl chvíli výsledkový klid, který narušila až konec partie na druhém stole, kde Vojta Holásek měl asi tu největší šanci přidat na naši misku vah nějaký ten bodík. V průběhu partie odmítl remízu, v koncovce měl pěšce víc, byť byli pěšci rozházeni po celé šachovnici a rozhodně se nedalo mluvit o nějaké jednoduché realizaci. Celá partie byla hrána samozřejmě stylem “na Vojtu” (rozuměj na soupeřův čas). Bohužel Vojta spadl do léčky, kde oběť soupeřova střelce znamenala průchod jednoho, či druhého pika do dámy. Diagram už umístil Pavel do článku Áčka (což je dobře, protože já to neumím). Tady je to velká škoda, jestli to někde šlo, tak tady.
Jinak jestli se nepletu, tak Vojta končil 55 tahovou partii s něčím jako 1:40 na hodinách. Mělo by být možné darovat přebytečný čas kolegovi v nouzi. Zdenda by si jistě rád vedle na trojku trochu uzobl.

Další kapitulace přišla na první, kde se Verča, dlouho vzdorovala, ale pozici s dámami a střelci bez jednoho pěšce bohužel i přes snahu a mlhu zvrátit nedokázala a soupeřovi volňáci se rozběhli, přičemž zastavit je šlo jen kapitulací.

Ratingově nejvyrovnanější zápas (Petr Mareš s černýma a soupeřem o cca 100 bodů silnějším) se odehrával na páté desce. Po výměnách šla partie vcelku záhy do koncovky, kde dámské křídlo – Petrův dvojpěšec na a-sloupci vs. a, b, c pěšci, nevěstilo nic dobrého. Koncovka se hrála dlouho a urputně, ale nakonec ani tady nám souzeno nebylo a chrudimský volný pěšec se neúprosně dával do pohybu. Počítá ještě někdo vůbec skóre?

Jako poslední ležela tíha zápasové ostudy na našem záložním kapitánovi. Zdenda Šimek měl na třetí desce těžkého soupeře, přesto materiálně i pozičně byla partie po dlouhou dobu vyrovnaná, byť Zdenda neomylně strávil v kisně spousty a spousty tahů. Ještě po kontrole to vypadalo nadějně, bohužel poté Zdenda ustoupil králem z centra, čímž nechal důležité pole králi soupeře a po dlouhém (asi hodinu od konce předchozí partie) odporu ani on nedokázal z partie bodově dostat víc než my ostatní. Pravda, že klid zpáteční cesty přerušovaly jen občasné zkazky, kde ještě Zdenda podle motoru stál dobře a kde až se to zlomilo. Prý to někde dokonce šlo hrát i na výhru, ale to viděl jen stroj.

TJ ŠO Chrudim

 

ŠK Ústí nad Orlicí B

Malivánek Jiří Z

2084

1

0

1826

Šmajzrová Veronika Z

Hlaváček Robert Z

2096

1

0

1890

Holásek Vojtěch Z

Pokorný Zdeněk H Z

2202

1

0

1893

Šimek Zdeněk Z ZK

Němec Pavel K Z

2162

1

0

1766

Píše Jiří Z

Kokeš Bohuslav Z ZK

1930

1

0

1846

Mareš Petr Z

Veselý Tomáš H Z

2018

1

0

1699

Čech Martin

Linhart Zbyněk

1877

1

0

1498

Píše Michal

Česenek Jan

2011

1

0

1715

Kodytek Tomáš

 

8

0



 

Takže, nestává se to často, ale dostali jsme nářez a to tak, že bez slitování, v plné palbě a bez zisku byť mizerného půlbodíku. Těžko si něco vyčítat, víme, že letos budeme otloukánkem soutěže a v očích soupeřů lehkým bodem, ale kůži lacino nedáme a proti silnější sestavě už snad letos hrát nebudeme.

Speciální dík patři Tomášovi Kodytkovi, že jel a nenechal nás v tom. A i všem ostatním díky za hru, někteří z vás bojovali, jak to jen šlo, ale kvalita soupeře byla nad naše síly.

Soupeři patří samozřejmě gratulace k výhře a dík za to, že zápas proběhl bez problémů a v přátelské atmosféře.

,

3 thoughts on “Chrudimský očistec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *